Coby Verbeek opent nieuwe expositie

Op 17 december 2022 heeft Coby Verbeek de opening verricht van onze nieuwe expositie “Van Wim tot Jutta”, en andere ‘s-Gravenzandse schaatshelden. Wim van der Voort was een schaatser uit ‘s-Gravenzande die begin jaren 50 in de vorige eeuw furore maakte met Lierenaars Piet Keyzer en Kees Broekman op Europese- en Wereldkampioenschappen alsmede de Olympische Spelen en Jutta Leerdam kennen we natuurlijk nu allemaal als Wereldtopper op vooral de 1000 meter. Maar ook aan de minder bekende schaatsers uit ‘s-Gravenzande wordt uitgebreid aandacht besteed.

Coby is de weduwe van de veel te vroeg overleden Jan Verbeek, de oprichter van ons museum. Nadat voorzitter Koos Verbeek de aanwezigen welkom had geheten, en de wethouder van Cultuur van de gemeente Westland, Barend Rombout, lovende woorden had gesproken, sprak ook Coby de genodigden toe, waarna zij de openingsplechtigheid  verrichtte. Daarna werd eenieder uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje de exposite te gaan bewonderen.

Deze expositie is de eerste op onze nieuwe locatie aan de Parallelweg 43 in ‘s-Gravenzande. Vanwege de verhuizing van De Lier naar “s-Gravenzande is gekozen voor het genoemde thema.

Opening expositie “Van Wim tot Jutta”

Het is zover!

Na de verhuizing van De Lier naar het nieuwe pand in ’s-Gravenzande en de inrichting van een nieuwe expositie opent het Westlands Schaatsmuseum haar deuren aan de Parallelweg 43 in ’s-Gravenzande.

De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers van het museum vele uren besteed aan het opknappen, aanpassen en inrichten van de ontvangst- en expositie ruimte. Onze speciale dank gaat uit naar Fonds1818 en Beheersstichting “Loswal de Bonnen” van wie wij een donatie voor de aanpassing en verfraaiing van het pand mochten ontvangen.

De eerste expositie in het museum heeft als thema: “van Wim tot Jutta” en schenkt speciale aandacht aan de ’s-Gravenzandse sporthelden Wim van der Voort en Jutta Leerdam, maar ook minder beroemde schaatsers uit het Breeje Durp krijgen uitgebreid aandacht.


Een keur aan foto’s en attributen brengt het schaatsen op ’s-Gravenzands ijs, of de schaatsprestaties van ‘s-Gravenzanders, nationaal of internationaal, tot leven.

Vanaf zondag 18 december is het museum weer op de gebruikelijke tijden geopend:

elke woensdagmiddag en elke eerste zaterdag en zondag van de maand van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Donatie Fonds1818 en Stichting Loswal “De Bonnen”

Om het gebouw en de inrichting van ons nieuwe gebouw geschikt te maken voor exposities zijn nogal wat werkzaamheden en aankopen nodig.
Om dit te kunnen financieren zijn met succes twee subsidieaanvragen gedaan.

Zowel Fonds1818 als Beheerstichting Loswal “De Bonnen” doneerden een mooi bedrag en daar is het museum uiteraard buitengewoon mee verguld.

Hulde en dank aan beide fondsen !!.

Onze nieuwe locatie

Parallelweg 43 in ’s-Gravenzande draagt onze naam!.

Zaterdag 30 juli hebben onze vrijwilligers het naambord gemonteerd.
Het was een flinke klus want het gevaarte weegt ca. 70 kg.
Maar met inzet van de heftruck van Gerrit van der Hout (eigenaar van het pand) en de rolsteiger van Schildersbedrijf Sosef was de klus in een paar uur geklaard.

Op de foto leggen Ton Wensveen en Aad Duijvesteijn de laatste hand.

Een nieuwe locatie

 

 

 

 

 


Het is gelukt!

 

Het bestuur van het Westlands Schaatsmuseum is opgetogen dat het kan meedelen
dat er voor het schaatsmuseum een nieuw onderkomen is gevonden.
Het aanbod van een ondernemer om in zijn vrijstaand bedrijfsgebouw met kantoorruimte
het Westlands Schaatsmuseum onder te brengen, hebben wij dankbaar aanvaard.

In het najaar 2022 zal het Westlands Schaatsmuseum zijn deuren openen aan
Parallelweg 43 in ‘s-Gravenzande.

Voor dat het zover is staat ons uiteraard nog de nodige klussen te wachten, zoals
het inpakken van de collectie, de schoonmaak en inrichting van de nieuwe locatie
en de verhuizing van de collectie.

Met een gevoel van opluchting en nieuw enthousiasme zetten we alles in het werk
om er weer een aantrekkelijk museum van te maken.

Tenslotte danken wij allen die ons suggesties hebben gedaan voor een nieuwe
locatie voor ons museum.

Wij hebben daarbij geconstateerd dat het Westlands Schaatsmuseum niet alleen in
het Westland, maar ook daarbuiten bekendheid geniet en gewaardeerd wordt.
Het was een extra stimulans om onze zoektocht onverdroten voort te zetten, wat
uiteindelijk heeft geresulteerd in dit positieve resultaat.

Onze dank gaat ook uit naar alle media die in woord, beeld en geluid aandacht
hebben geschonken aan de sluiting van het museum en onze zoektocht naar
nieuwe huisvesting.

Bijgaand een foto van de nieuwe locatie, zoals het naar wij hopen er spoedig uit zal
zien.

Het bestuur van het Westlands Schaatsmuseum.

20 mei 2022

 

 

Reünie Elfstedentocht 1997

Op 8 januari was in ons museum een reünie van de Elfstedentocht 1997 gepland. Op dat moment was het nog niet mogelijk als gevolg van de Corona maatregelen, maar op zaterdag 5 maart 2022 kon deze reünie wel worden gehouden.

Op 4 Januari was het precies 25 jaar geleden dat de laatste Friese Elfstedentocht werd verreden. Ruim veertig van deze helden was aanwezig op de reünie. Een verslag van de bijeenkomst vindt u op de pagina Historie- activiteiten – activiteiten 2022

WOS film over het Westlands Schaatsmuseum

In Coronatijd waarin alle musea zijn gesloten heeft Frank Jan Kat van de WOS de opdracht gekregen om de juweeltjes van het Westland te portretteren voor het WOS programma “De schatten van de Streek”. Op zijn eigen humoristische wijze maakt hij daar een mooi verhaal van. Als museum ben je gesloten, maar het is leuk om op deze wijze toch nog even in de publiciteit te komen.

Heb je de film op de WOS gemist, of je wilt hem nog eens bekijken klik dan op deze link: WOS film WSM

Achter de Schermen

Ons Museum is op dit moment gesloten, maar zelfs tijdens de sluiting in deze moeilijke Corona tijd wordt er achter de schermen, met in acht neming van de Corona regels, nog steeds hard gewerkt. Zo hebben vrijwilligers de hele “collectie Wim van der Voort” gepoetst, en hiervoor een plaatsje ingeruimd in de vaste expositie van ons museum.