Activiteiten 2023

Kom in de Kas

Het Westlands Schaatsmuseum was ook vertegenwoordigd bij “Kom in de Kas”. Bij kwekerij Zuidbaak, Harteveldlaan 31 in Honselersdijk was een stand ingericht. Ondanks het niet zo aantrekkelijke weer was er op beide dagen veel belangstelling.

In de stand waren op beide dagen de vrijwilligers van ons museum paraat om de belangstellenden het een en ander te vertellen over ons nieuwe museum, over de activiteiten en natuurlijk over het schaatsen zelf.

De vrijwilligers werkten 2 aan 2 in tijdsblokken van ongeveer 3 uur.

Een aardige bijkomstigheid is dat er ook nog weer een paar nieuwe donateurs konden worden bijgeschreven, want zonder donateurs kan ons museum niet blijven bestaan, zoals het ook niet kan bestaan zonder de inzet van onze vrijwilligers.


Feestje vieren in het museum

Ja, zelfs dat kan. Je nodigt je vrienden, familie of collega’s uit voor een wandel- of fietstochtje, en combineer dit met een bezoek aan het schaatsmuseum. Gezamenlijk bekijk je de lopende expositie en daarna ga je lekker zitten bij een kopje koffie om eens lekker bij te kletsen, bijvoorbeeld over jouw ervaringen op de schaats.

Let wel, wil je gebak bij de koffie, dan moet je wel zelf eerst even langs bij de bakker. 🙄

En dan zijn er ook nog mensen die gaan gewoon een middagje klaverjassen met wat familie en vrienden. Wel eerst even bellen of er ruimte beschikbaar is.

En, ook hier weer: Wel zelf even kaarten meebrengen.


Februari – veel bezoek en evenementen op locatie

Op donderdagochtend 2 februari 2023 was de eerste keer dat er in het nieuwe museum een lezing werd gegeven aan een groep van 32 ouderen van Vitis Welzijn Monster. Men noemt het ook “Koffie op locatie”. De groep kreeg eerst warme chocolademelk met slagroom of koffie en daarna heette Cariny de groep welkom en zei dat deze groep een soort proefkonijn was, want ze geeft al vele jaren lezingen voor groepen, maar de eerste keer op de nieuwe locatie geeft toch weer een beetje spanning. Hierin wordt de geschiedenis van het museum verteld. Ook de ontwikkeling van de schaats en over grote en kleine Westlandse schaatswinnaars door de jaren heen. Dit alles wordt ondersteund door een powerpoint presentatie en verschillende voorwerpen en kledingstukken die daarbij worden getoond.
De groep was erg geïnteresseerd en er werden vragen gesteld. Zelfs de “scheve schaats” kwam ter sprake.
Na de lezing had iedereen nog een half uur om het museum te bekijken en om 11.30 uur ging de groep naar huis.

Peter Damen maakte een mooie film van de lezing. Bekijk hem hier.

 

Op de woensdagen komt er een behoorlijk aantal bezoekers, soms van familie van schaatsers die in de huidige expositie aandacht krijgen in een van de vitrines.
Op woensdag 15 februari kwam er een groep uit Huize Dijkwegh uit Naaldwijk; 9 personen (begeleiders en chauffeur inbegrepen). Zij hebben een uitgebreide rondleiding gehad en zij wisten ook veel over Wim van der Voort en Piet Keijzer en hebben de middag gezellig met een bakkie afgesloten.

Maar ook op andere locaties is ons museum weer actief:
Op maandagmiddag 20 februari gaf Cariny een lezing in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk. Pieter van Foreest had een wintermiddag georganiseerd voor de dagbesteding-bewoners. Jeanneke Smit hielp hierbij met het aangeven en opruimen van de uitgestalde schaatsen en andere winterspullen. Voor de 20 mensen was de lezing een “Feest van herkenning”. Zo was er een meneer die veel van schaatsen afwist en er ontstond een leuke discussie.

Op woensdagmiddag 22 februari had De Zonnebloem, afdeling Hoek van Holland, een middag in de Hoekstee in Hoek van Holland georganiseerd. Henk Zwinkels was mee gegaan om de beamer aan te sluiten en tijdens de lezing vertelde hij ook anekdotes van de 11-stedentocht en van de Weissensee.
De 25 mensen luisterden aandachtig en de middag werd afgesloten met Glühwein en bitterballen.

Bij beide lezingen deed Cariny een “striptease” van alle laagjes kleding en bescherming (pols, elleboog, knie, scheenbeen, heup en stuit) die zij op natuurijs draagt en dat werd zeer gewaardeerd.


60 jaar “De Hel van het Noorden” 

Op 18 januari organiseerde het Westlands Schaatsmuseum een bijeenkomst in het kader van de Elfstedentocht 1963. Op die datum was het precies 60 jaar geleden dat deze tocht verreden werd.
De belangstelling voor dit evenement was dermate groot, (48 mensen) dat we vanwege de veiligheid genoodzaakt werden de deuren te sluiten en hiermede een flink aantal bezoekers teleur te moeten stellen. Het museum was al voor aanvang van het eigenlijke programma tot de nok toe gevuld.

Op weg naar de zege

Daarom werd op 25 januari een tweede bijeenkomst georganiseerd, nu met een verplichte aanmelding vooraf. Deze bijeenkomst trok de belangstelling van nog eens 35 mensen.

Reinier Paping

Op beide middagen mocht het schaatsmuseum, naast belangstellenden in het algemeen, ook een aantal deelnemers verwelkomen die in de Elfstedentocht van 1963 van start waren gegaan.
Met originele kranten uit 1963 en foto’s en films werd deze Elfstedentocht, de zwaarste uit de geschiedenis, in herinnering gebracht. Winnaar van deze zwaarste tocht der tochten was de inmiddels legendarische Reinier Paping.

Joop Raaphorst

Spreker op beide middagen was Joop Raaphorst, die in 1963 als 20-jarige zich aan deze barre tocht had gewaagd, maar even voorbij Stavoren de strijd moest staken. Zijn met humor doorspekte verhaal over zijn voorbereidingen, de omstandigheden onderweg en de uiteindelijke teleurstelling van het niet kunnen voltooien van de tocht vonden een enthousiast gehoor.

Joop, nu 80 jaar oud, is naast een doorgewinterde schaatser, ook een fanatieke hardloper, die meer dan 100 marathons heeft gelopen. Bovendien is hij een goede verteller.

Bestuur en vrijwilligers van het schaatsmuseum zijn blij met de onverwachte, overweldigende belangstelling en de enthousiaste reacties van de bezoekers.

Het verhaal van Joop Raaphorst is ook op film opgenomen en is het zien op YouTube:

Voor het verhaal van Joop over de voorgeschiedenis, klik hier

Voor het verhaal van Joop over de Hel van het Noorden, klik hier

 

Reacties zijn gesloten.