Activiteiten 2022

Kom in de kas.
Op zaterdag 11 en zondag 12 juni was het Westlands Schaatsmuseum aanwezig op de manifestatie Kom in de kas.
We hadden een mooie plek nabij de ingang van het eerste bedrijf dat door de bezoekers werd aangedaan en dat leverde ons veel aandacht op.
Vooral de klompschaats vond men bijzonder en de kinderen waren dol op onze kleurplaten.

Onze nieuwe locatie, waarvan wij een aantal foto’s hadden opgehangen, bleek bij veel bezoekers al bekend, vooral omdat men zich al langsrijdend dikwijls had afgevraagd wat voor gebouw het nu eigenlijk was. Nu weet men het, en dat zal zeker bijdragen aan onze naamsbekendheid in het Westland. We mochten over beide dagen ter plekke vijf nieuwe donateurs noteren en hebben daarnaast nog veel aanmeldformulieren mee mogen geven.
Dus wie weet wat er nog binnenkomt.


Reünie Elfstedentocht 1997

 

 

 

 

 

De Elfstedenreünie, die aanvankelijk was gepland op 8 januari, kon op zaterdag 5 maart 2022 wel plaatsvinden. Om half twee in de middag gingen de deuren van ons museum open voor zo’n veertig Elfstedenrijders. Op 4 Januari j.l. was het precies 25 jaar geleden dat deze kanjers deze laatste Friese Elfstedentocht volbrachten.
Voor deze gelegenheid hadden onze vrijwilligers een tent gebouwd en feestelijk ingericht. De gasten werden ontvangen met een kop koffie, waarna onze voorzitter Koos Verbeek iedereen welkom heette.
Vervolgens mocht Henk Zwinkels, onze penningmeester, en ook een van deze Elfstedenrijders, een interview afnemen van de heer Ton Hersbach, de oudste deelnemer aan deze reünie. Hersbach nam deel aan de laatste zes Elfstedentochten, alleen die van 1963 voltooide hij niet, maar is dus wel in het bezit van maar liefst vijf Elfsteden-kruisjes.

Naast Ton Hersbach waren er nog wel een aantal illustere namen onder de aanwezigen. Wat te denken van Ton Rueck uit Wassenaar. Deze ultra duursporter heeft de halve wereld afgereisd om sportieve prestaties neer te zetten. Zo reed hij tenminste 15 – 24 uurs races op de schaats. Op 66 jarige leeftijd werd hij 2e in de 24 uurs race in Östersund in Zweden, en een jaar later reed hij daar weer deze tocht, om daarna meteen door te reizen naar Mongolië voor de alternatieve Elfstedentocht daar.
Een andere Elfstedenrijder, Willem Nell uit Maasland, deed ook een woordje. Hij memoreerde vol trots dat zijn spandoek “FRIESLAND BEDANKT” uitgebreid op TV was geweest en dat zelfs de Commissaris van de Koningin hem daarvoor persoonlijk had bedankt.

Leo Schoenmeijer was er ook. Hij werd dit jaar nog wereldkampioen schaatsen bij de 75- plussers. Dolf van der Knaap, vrijwilliger van ons museum, die al meer dan 50 keer een tocht over 200 km op de schaats heeft afgelegd.

De heer Wessel Penning van Het Algemeen Dagblad attendeerde de Elfstedenrijders op het boek “Elfstedentocht’97” dat speciaal voor dit jubileum door het AD is uitgebracht. Het boek bevat tientallen heroïsche verhalen van deelnemers aan de Tocht, waaronder dat van Tineke Dijkshoorn uit Schipluiden, die ook aanwezig was op de reünie, en in 1986 de snelste vrouw was in de Elfstedentocht.

Zo hebben alle aanwezigen hun eigen verhaal en heldendaden. Het was fijn om al deze mensen bij elkaar te brengen, waarbij zij hun verhalen nog eens kwijt konden aan gelijkgestemden. Het werd een uitermate gezellig samenzijn met een hapje en een drankje bij een heerlijk voorjaarszonnetje.

Voor meer foto’s, zie de fotopagina

 


Vitis op locatie

Nu de Corona beperkingen weer wat zijn versoepeld mag ons museum ook weer open. Op dinsdag 2 maart was er bezoek van een groep uit ’s-Gravenzande.

“Koffie op locatie” is een initiatief van Vitis Welzijn. Zij gaan één keer per maand met een groep ouderen ergens koffie drinken en dat was deze ochtend in ons schaatsmuseum. De groep bestond uit 25 mensen die we gesplitst hebben in 2 groepen. De ene groep kreeg een rondleiding in de expositieruimte door Coby Verbeek en de andere groep was in de kantine voor een lezing van Cariny Fransen. Na ongeveer 3 kwartier werd er gewisseld.

Er werd uiteraard veel aandacht geschonken aan schaatshelden uit ’s-Gravenzande, zoals natuurlijk Jutta Leerdam en Wim van der Voort (beiden behaalden een zilveren medaille op de 1500 meter bij de Olympische Spelen).

In de vitrine van de Elfstedentocht staat een lijstje met 3 kruisjes en stempelkaarten van Pleun de Koning, ook al een doorgewinterde schaatsheld afkomstig uit ’s-Gravenzande. Deze Pleun had de tocht gereden in 1941, 1947 en 1954. Leuke bijkomstigheid op deze ochtend was dat in het gezelschap, de dochter van Pleun aanwezig was. Ook waren er nog foto’s van de Bank in ’s-Gravenzande uit 1955 waarop sommige schaatsers herkend werden.

De groep was gezellig en geïnteresseerd en wij vonden het leuk om na alle Coronatoestanden dit bezoek eindelijk weer te mogen ontvangen.

Reacties zijn gesloten.