Activiteiten 2021

Eindelijk weer bezoek

Na 1,5 jaar waarin Corona ons het leven zuur probeerde te maken kwam op er zondag 10 oktober voor het eerst weer een groep in ons museum. Leo en Ria Hofstede uit De Lier hadden voor de “Israelgroep”, (hun studiegroep uit de tijd dat  ze nog een tuinbouwbedrijf hadden), op bezoek. In totaal waren het 12 personen en het was weer eens ouderwets leuk om in het museum een lezing te geven.

Drie weken later, op 3 november kwamen er 5 dames van het vrouwengilde in Kwintsheul. Deze groep was erg geïnteresseerd in alles wat met schaatsen te maken heeft. Een van deze in het bijzonder want zij was een dochter van Henk van Vliet uit Wateringen. Henk heeft maar liefst 5 x de Friese Elfstedentocht uitgereden, waaronder ook de verschrikkelijke tocht van 1963. Hij eindigde deze tocht als 28e. Natuurlijk werd er even een foto gemaakt van de dochter bij de vitrine waarin aandacht wordt besteedt aan deze oersterke Westlander. De groep werd rondgeleid door Cariny.

Henk van Vliet is zelf ook op een expositie van ons museum op bezoek geweest. Dat was op de reünie in het Westland Museum toen het 10 jaar was geleden dat de laatste Elfstedentocht (1997)was verreden.


Filmopnames WOS

In opdracht van de WOS heeft Frank Jan Kat opnames gemaakt in ons museum. Om alle gesloten musea in deze moeilijke Corona tijd nog wat publiciteit te geven heeft de WOS het programma “De schatten van de Streek” geprogrammeerd.

Henk Zwinkels en Cariny Fransen hebben voor de camera verteld over het ontstaan, en het reilen en zeilen van ons Westlands Schaatsmuseum en over het Westland als “Schaatsstreek”. Ook was er aandacht voor het (belang van) slijpen van schaatsen.

Piet Opstal kwam in beeld als schaatsenslijper en Peter Dukker figureerde als zijn klant.

Deze film staat op YouTube en kun je hier nog eens terugzien

 


Bezoek Henk van der Grift en Netty Veltman

Op 9 maart kwam er een mailtje binnen met de volgende tekst:

L.S.

Ik ben in het bezit van Henk van der Grift schaatsen.
Dat zijn Noren met witte schoen, speciaal voor dames.
Ze zijn van 1962. Heeft u interesse dan wil ik ze schenken.
Met vriendelijke groeten,
Netty Veltman.
Wanneer je een dergelijk mailtje krijgt, gaan oude tijden herleven. Henk van der Grift was een Nederlandse lange baan schaatser in de periode voor Ad en Keessie. Hij werd geboren in 1935 in Breukelen, in 1954 reed hij de Elfstedentocht, maar pas in 1960 debuteerde hij op de langebaan, en wel op de Olympische spelen in Squaw Valley (US) Tot bijna ieders verrassing werd hij in 1961 Wereldkampioen allround in Göteborg. Hiermee was hij de eerste Nederlandse Wereldkampioen sinds Coen de Koning in 1905. Zijn trainer: Klaas Schenk. De prestatie van Henk van der Grift wordt gezien als een geweldige stimulans voor de ontwikkeling van de schaatssport in Nederland. (Bron Wikipedia)
Mevrouw Netty Veltman (75) heeft Henk van der Grift (85) via een mail aan de KNSB weten op te sporen, want het leek haar leuk om haar witte noren in het bijzijn van Henk aan ons museum te schenken. Zij heeft hem toen benaderd en gevraagd of hij aanwezig wilde zijn bij de overdracht in ons museum.
Zo kwam het dat op 7 april Henk van der Grift en Netty Veldman, resp. uit Hedel en Almere, per auto naar De Lier kwamen gereden, waar zij in ons museum met koffie werden ontvangen door onze conservator Hans van der Donck en onze voorzitter Koos Verbeek.

Reacties zijn gesloten.