Activiteiten 2020

De Poolster

v.l.n.r. Coby Verbeek, Jos Pronk – lid,  en Frits Locher – voorzitter, beiden van verzamelkring “De Poolster”.

In maart kregen we bijzonder bezoek: Twee leden van “De Poolster”(Vereniging van schaatsverzamelaars) hebben ons museum bezocht. Coby en Hans gaan regelmatig naar bijeenkomsten van de Poolster, dus kent Coby beide heren goed en liet hen het museum zien. Ze waren zeer geïnteresseerd in onze tijdelijke expositie over schaatsfabrieken. Een rondleiding was niet echt nodig, want beide heren wisten er zelf ook veel over te vertellen.


Jutta Leerdam gehuldigd

Op 2 maart 2020 is Jutta in haar geboorteplaats ‘s-Gravenzande gehuldigd voor haar geweldige prestaties in het seizoen 2019-2020. De huldiging vond plaats in haar voormalige middelbare school, het ISW aan de Gasthuislaan, in het bijzijn van haar zussen en vriendinnen. Haar meest aansprekende prestaties zijn de gouden medaille op de WK afstanden op de 1000 meter in Salt Lake City in een Nederlands record van 1.11.84, op slechts enkele tienden van een seconde op het wereldrecord van Brittany Bowe. Ook werd zij in  Inzell wereldkampioen teamsprint met Letitia de Jong en Janine Smit en waren er Europese en Nationale titels voor onze Westlandse Superschaatsster.

Wethouder Pieter Varekamp had haar de WestlandStek op willen spelden, maar gezien de strakke kleding van Jutta en de toeziende blik van haar vriend Koen Verweij alsmede de draaiende camera’s zag hij daar toch maar vanaf. Het bleef wat hem betreft daarom bij mooie woorden en overhandiging van het kleinood.

Jolanda Voskamp, zelf meervoudig schaatswereldkampioene 50+, sprak namens Healthy Team, waarvan Jutta enkele jaren deel van was en overhandigde haar een hangertje met een Healthy Team logo, dat speciaal voor haar was gemaakt door een goudsmid. En als bestuurslid van het Westlands Schaatsmuseum sprak zij natuurlijk ook namens ons museum mooie woorden welke de Westlandse trots weerspiegelen. Op onze website houden wij ook de Westlandse schaatsrecords (WR) bij, en wij hopen snel een nieuw WR bij te schrijven waar WR staat voor wereldrecord.

Westlands meest aan de weg timmerende ijsclub, het Lierse Hard Gaat-ie, gaf met de bestuursleden akte de presence en ging ook graag met haar op de foto.

 


KVG Kwintsheul

Ook in zachte winters zoals deze, is er toch nog wel voldoende belangstelling voor schaatsen en ook voor ons museum. Van het KVG in Kwintsheul kwam een verzoek voor een lezing op 28 januari. Cariny en Coby verzorgden daar een avond voor een geïnteresseerd publiek, bestaande uit ca. 55 dames, met als thema “Schaatsen  door de eeuwen heen”. Eerst werd ruim aandacht besteed aan de geschiedenis van ons museum, de tijdsbalk van de ontwikkeling van de schaats vanaf de Middeleeuwen tot nu toe en b.v. ook over de bekende schaatsers die ons museum door de jaren heen hebben bezocht en een aantal van hun schaats relikwieën aan ons museum hebben geschonken.

Na een koffiepauze was het tijd voor verhalen over de Weissensee en het schaatsen op natuurijs en voor de kleding die tegenwoordig wordt gedragen op het natuurijs. Cariny kan dit beeldend vertellen aan de hand van haar z.g. natuurijs striptease, waarbij ze alle kledinglaagjes laat zien door ze een voor een uit te trekken. Foto’s hiervan heeft de redactie niet binnen gekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.