Activiteiten 2018

Winterwonderland 2018 in De Lier

Op 14 december 2018 vond weer het jaarlijkse Winterwonderland plaats in De Lier, een evenement, georganiseerd door Actief De Lier, de activiteitencommissie van de Lierse winkeliersvereniging.

Ook dit jaar had ons museum weer een stand in de Hoofdstraat voor museum de Timmerwerf. Een mooie plek om ons museum en onze expositie “125 jaar ijsplezier in De Lier” te promoten.

Het was goed weer en ook weer gezellig druk in de Hoofdstraat. Hoogtepunt was toch wel de optocht door het dorp met de verlichte auto’s met als opvallende publiekstrekker de oldtimer van IJsclub Hard gaat-ie met daarop de enorm grote schaats.

 


Museumbezoek

Cariny en Wil ontvingen op 2 november een groepje mensen uit de Triangel en De Ruiterhof in De Lier. Het betrof dus een aantal ouderen waarvan de meesten kwamen met een rollator of scootmobiel. De groep werd onthaald op een heerlijk bakkie koffie en kregen lekker zittend op een stoel allerlei informatie over de geschiedenis van het schaatsen en over het museum. Aansluitend werd er nog een rondje door het museum gelopen en konden de mensen vragen stellen.


Skeelergroep op bezoek

Op zaterdag 13 oktober gaven Monic en Cariny een rondleiding door ons museum aan Veronica Veerkamp en haar skeelergroepje. Elk jaar gaat Veronica iets leuks doen met dit groepje dat bestaat uit kinderen van 7 tot 12 jaar. Deze kinderen waren erg geïnteresseerd en ze stelden goede vragen.

Na de rondleiding nam Veronica hen mee naar buiten om op het erf voor het schaatsmuseum nog een droogtraining te doen.


 

Slee Jan van Rest

 

Jan van Rest heeft ons een oude slee geschonken. Deze slee dateert uit ca. 1910. Als klein kind heeft van Rest samen met zijn broers en zussen met deze slee gespeeld. Aan 3 zijden is de slee beschilderd met winterse taferelen. Aan een zijde betreft dit een zicht op Monster in vroeger jaren. Het toont de Havenstraat en de kerk in een winters landschap.
De staat waarin wij de slee ontvingen van Jan van Rest kunnen we beschrijven als “gebruikt”, en daarom zeker niet minder waardevol. Er moest wel een kleine renovatie worden uitgevoerd, hetgeen Peter Dukker voor zijn rekening heeft genomen. Het resultaat is de heer van Rest op uitnodiging komen bekijken in ons museum.

Lezing Bloemenveiling

Op 8 september 2018 hebben Cariny Fransen en Wil Galjé een gezellige lezing gehouden voor 35 oud-medewerkers van bloemenveiling Flora in Honselersdijk. De veiling vindt het belangrijk om ook de niet meer actieve medewerkers  aan zich te blijven binden en organiseert voor hen regelmatig bijeenkomsten die goed worden bezocht.

Het publiek was heel geïnteresseerd in de presentatie van Cariny en Wil.

Hier wordt de scheve schaats getoond waarbij het publiek werd gevraagd om daar hun eigen beeld bij te creëren

 


Uithangbord onthuld

Op zaterdag 1 september is de gevel van het Schaatsmuseum aan de Lierweg 53 in de Lier opgesierd met een prachtig uitgevoerd uithangbord. Het bord komt uit de nalatenschap van Guus Vogels en is geschonken door mevrouw Vogels. Ben Sosef heeft het bord vervolgens belangeloos verfraaid met sierlijke tekst. In het bijzijn van bestuursleden en vrijwilligers werd dit bord onthuld door genoemde personen.

In een gezellige bijeenkomst en onder het genot van koffie met wat lekkers, bedankte voorzitter Koos Verbeek de gulle geefster voor het bord en Ben Sosef voor de belettering.

Met het uithangbord is verder invulling gegeven aan de profilering van het Westlands Schaatsmuseum op de locatie in De Lier.

 


Fam. Wim van der Voort bezoekt Museum

De weduwe van wijlen Wim van der Voort, onze Westlandse Schaatsheld, heeft samen met haar zoon Jan, ons museum een bezoek gebracht. Riet van der Voort en haar zoon genoten zichtbaar van onze expositie waarin ook een vitrine is opgenomen van hun echtgenoot en vader.


Museumbezoek Vitis Welzijn

Vitis Welzijn organiseerde een bezoek aan ons museum op 6 maart 2018 voor een 12-tal wat oudere mensen uit Maasdijk.

Zij werden door Cariny en Coby ontvangen met koffie en lekker gezeten aan de koffietafel werd hen verteld over de geschiedenis van het schaatsmuseum, de geschiedenis van de schaats, over poldertochten en schaatskleding en werden er oude foto’s met schaatshistorie van Maasdijk getoond. Na de koffie kregen ze nog een rondleiding door het museum.

Het gebeurt regelmatig dat dergelijke groepen ons museum bezoeken. De ene keer zijn het de wat oudere mensen, de andere keer komt er een schoolklas. Groepen tot maximaal 20 personen kunnen we in een groep kwijt. Wanneer er een grotere groep komt, dan moeten we de groep wel eens splitsen.


Lara van Ruyven gehuldigd

Lara van Ruyven is op 4 maart 2018 op de ijsbaan van de beroemde Lierse Schaatsclub “Hard Gaat-ie” gehuldigd voor haar bronzen medaille en het wereldrecord op de relay met haar team op de Olympische Winterspelen van dit jaar  in Peong Chang. Lara maakte deel uit van het team dat aanvankelijk teleurstellend werd uitgeschakeld maar uiteindelijk wel de B finale won in een nieuw wereldrecord, waarna de A finale eindigde in een wanorde waardoor ons NL team alsnog het brons mocht ophalen. Het was een gemeentelijke huldiging en, zoals eerder vermeld, op locatie van de zo succesvolle Lierse IJsclub die, hoewel wat laat in het seizoen, toch weer als eerste in Nederland een mooie baan had liggen waarop de jeugd naar harte lust kon schaatsen. Deze jonge schaatsers en schaatssters vormden een erehaag tussen het toegestroomde publiek voor Westlands Trots voordat zij het podium opklom. Op het podium werd zij toegesproken door WOS presentator Rob Veenman. Daarna kregen wethouder Ouwendijk en Wim van den Berg, de voorzitter van Hard Gaat-ie het woord. Allemaal met lovende woorden aan het adres van Lara en haar teamgenoten. Maar ook ons Westlands Schaatsmuseum mocht deel uitmaken van deze huldiging. Lara mocht tijdens de huldiging onze Olympische medaillespiegel bijwerken. Dit is een bord waarop van alle Olympische Winterspelen, de door Nederlandse sporters behaalde medailles worden bijgehouden. Onze voorzitter overhandigde haar een wel heel bijzondere bos bloemen welke niet eens water nodig hebben. Aan het einde van de huldiging werd Lara op een slee gezet, voortgetrokken door de veegmachine die werd bestuurd door de breedlachende Emiel Bruckner.

Beelden van de huldiging vindt je hier: YouTube

Ook Ruud Wienke, de meest enthousiaste schaatsfan van Westland, was natuurlijk aanwezig


Skate4Air

Op 27 januari kwam Koos Janssen zingen in het Westlands-Schaatsmuseum. Deze Westlandse volkszanger trad op om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek om de ziekte Cystic Fibrosis te beteugelen. Cystic Fibrosis is ook wel bekend als Taaislijmziekte. Elk jaar schaatst een klein peloton schaatsers in de bekende geel-zwarte pakken op de vrijdag van week 5 met hetzelfde doel, geld ophalen voor onderzoek. Koos Janssen, die werd bijgestaan door de dames van Gym Fitness uit Poeldijk gaf deze dag maar liefst 11 optredens, een ware marathon, vol met Hollandse Hits.

Bekijk het filmpje van dit optreden hier: https://youtu.be/SXET4quRMio

Reacties zijn gesloten.