Activiteiten 2015

Vitrines in de Bibliotheek

De winter staat weer voor de deur. De schaatsen kunnen hopelijk weer uit het vet. Daarom heeft de bibliotheek in ‘s-Gravenzande, het Westlands Schaats Museum gevraagd een winterse expositie in te richten. In 2 vitrines worden diverse modellen schaatsen en andere winterse objecten getoond. Al met al een goede reden om eens een kijkje te komen nemen. Naast deze expositie in de bibliotheek is er ook in het Westlands Museum te Honselersdijk vanaf zaterdag 19 december 2015 een fraaie tentoonstelling met als thema: SCHAATSTOCHTEN, VER en DICHTBIJ. Voor openingstijden zie de websites van de bibliotheek, Het Westlands Schaatsmuseum en het Westlands Museum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vitrines in de bibliotheek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

in s-Gravenzande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de bibliotheek van Naaldwijk zijn soortgelijke vitrines ingericht.

Samenwerking met Cultuurweb

Het Westlands Schaatsmuseum is in contact getreden met Cultuurweb Westland.cult.3 Het resultaat hiervan is dat medewerkers van ons museum, dit schooljaar een aandeel leveren in het lespakket “cultuur” voor basisschool-leerlingen. Dit gebeurt in de vorm van gastlessen Cultuur en ook o.a. het beschikbaar stellen van materiaal t.b.v. voordrachten en scripties over het onderwerp “schaatsen”.

Zo waren op vrijdagochtend 6 november Aad Duijvesteijn en Cariny Fransen op de St. Jozefbasisschool te Wateringen om 2 x een lesuur te praten over schaatsen en het schaatsmuseum. Ze stonden voor groep 3. De kinderen waren eigenlijk nog een beetje jong maar de stof werd aangepast met foto’s, verhaaltjes en kleurplaten om het voor hen leuk en begrijpelijk te maken.

Er zijn intussen ook afspraken gemaakt voor bezoeken aan de groepen 6 en 7 op een school in Naaldwijk en dan kan je iets meer onderwerpen behandelen.

Probusclub

Op 4 februari was er een lezing voor de Probusclub Westland Mixed in de Hofboerderij te Wateringen.

probus martprobus klapprobus krul

 

 

 

 

 

 

probus smid

In de Hofboerderij waren ook de gereedschappen van de dorpssmid ten toon gesteld

Na het openingswoord door Hans Hemerik  (voorzitter Probusclub)
gaf Martien van der Kraan (vrijwilliger Schaatsmuseum) uitleg over
verschillende soorten schaatsen, zoals op bijgaande foto’s is te zien.
Hier is duidelijk het verschil te zien tussen een krulschaats en een klapschaats (…zit ook een eeuw tussen…!) Ook andere zaken zoals poldertochten, kleding, de smederij, waar vroeger de schaatsen werden gemaakt, kwamen aan de orde

 

 


Terwebloem Poeldijk

In woon/zorgcentrum De Terwebloem in Poeldijk was er op 8 januari een wintermarkt. Met kraampjes waar van alles te koop en te zien was, een loterij en koek en zopie. Van BegeleiderWelzijn, mevr. Corine Kruithof, kreeg ons schaatsmuseum de uitnodiging om ons aldaar de laten zien. En natuurlijk hebben we daaraan gehoor gegeven en een leuke kraam ingericht met o.a. oude foto’s van schaatsende mensen op de Gantel. Een van de oudere bewoners van De Terwebloem herkende zich en ook haar vriendinnen op een oude foto, zodat wij ons archief weer konden updaten met nieuwe namen.

Gemeentehuis Naaldwijkwpc63b7aa6_05

Gemeentearchivaris Peter Smit bood ons de gelegenheid om in de maanden januari en februari de hal van het Gemeentehuis in Naaldwijk op te leuken. Er staan daar meerdere vitrines die voor wisselexposities worden gebruikt. En ook daar hebben we natuurlijk gretig gebruik van gemaakt. Onze archivaris Hans van der Donck heeft daar zelfs schaatsspullen uit zijn privé-collectie voor beschikbaar gesteld.

Reacties zijn gesloten.