IJsmoppen

De geschiedenis van de Vlaardingse ijsmoppen

Frank Hazenberg, eigenaar van bakkerij Hazenberg schreef samen met zijn vrouw Gertruud en met de hulp van enige andere auteurs over dit gebruik een prachtig boek: ‘IJsmoppen uit Vlaardingen, traditie in een zakdoek’.wpf0d3782b_05

 

Zodra de Vlaardingse Vaart voldoende dichtgevroren is, liggen volgens een oeroude traditie bij bakker Hazenberg in Vlaardingen, de zogenaamde ijsmoppen klaar. Deze koekjes waren volgens de traditie bedoeld voor de Westlanders die over de vaart naar Vlaardingen kwamen schaatsen om in café de Kroon een borreltje te drinken. Met een zakdoek vol ijsmoppen als bewijs dat ze echt in Vlaardingen waren geweest, konden deze Westlanders vervolgens weer terug naar de warme haard en hun geliefden.
Op 26 oktober 2009 werd dit prachtige boek officieel in café de Kroon gepresenteerd en ontving burgemeester Bruinsma van Vlaardingen het eerste exemplaar.
Naast de bakkerij van Hazenberg werd ook nog een plaquette over de ijsmoppentraditie onthuld. Het Westlands Schaatsmuseum heeft ook een
belangrijke bijdrage geleverd door schaatsfoto’s en andere documenten ter beschikking te stellen. Het boek ligt bij diverse bakkerijen en boekwinkels in het Westland en omgeving te koop voor de aantrekkelijke prijs van € 24,95.

 

wpe0af6877 wpcc7ff569

Reacties zijn gesloten.