Nieuw logo

Achter de schermen wordt er ook hard gewerkt voor ons museum. Zo is er nu met medewerking van onze vrijwilliger Bas Braad een nieuw logo ontworpen. Dit logo kunt u voortaan aantreffen op onze officiële stukken.

Expositie 125 jaar IJsclub Hard Gaat-ie verlengd

De expositie van IJsclub Hard gaat-ie wordt verlengd tot 16 oktober 2019.

in de maanden juni, juli en augustus alleen open op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Vanaf 1 september is ons museum ook weer in het weekend open, te weten elk eerste weekend van de maand op zowel de zaterdag als de zondag van 13.00 tot 16.00 uur

Op 26 oktober 2018 is deze expositie geopend. De Lierse IJsclub Hard Gaat-ie bestaat al 125 jaar, en samen met deze actieve ijsclub, die er telkens weer in slaagt om als eerste in Nederland een goed beschaatsbare ijsvloer neer te leggen, organiseren we deze expositie. Namens Hard Gaat-ie werd de opening van de tentoonstelling geopend door hun oudste erelid, de heer Toon van Adrichem.

Op de expositie kunt u kennismaken met de geschiedenis van de ijsclub, maar ook met de hedendaagse activiteiten van de ijsclub.

 

Toegang voor onze donateurs en voor leden van IJsclub Hard Gaat-ie is gratis

Deze expositie is een bezoek aan ons museum meer dan waard.

Nieuw uithangbord

Persbericht Westlands Schaatsmuseum

Op zaterdag 1 september is het Schaatsmuseum aan de Lierweg 53 in de Lier een representatief uithangbord rijker geworden.
Het bord komt uit de nalatenschap van de heer Guus Vogels en is geschonken door mevrouw Vogels. De heer Ben Sosef heeft het bord vervolgens belangeloos met sierlijke letters verfraaid.
In een gezellige bijeenkomst en onder het genot van koffie met traktatie, bedankte de voorzitter Koos Verbeek de gulle geefster voor het bord en de heer Sosef voor de belettering.
In het bijzijn van bestuursleden en vrijwilligers werd vervolgens door beiden het bord onthuld.

Met het uithangbord is verder invulling gegeven aan de profilering van het Westlands Schaatsmuseum op de locatie in De Lier.

Expositie “Olympische IJshelden” nu gesloten

De expositie “Olympische IJshelden”,

De Geschiedenis van de Olympische Winterspelen voor Nederland

is een zeer groot succes geweest. Zoveel mensen zijn deze expositie bezocht en hebben er de lof over uitgesproken. Het Westlands Schaatsmuseum kan met trots melden dat er vanaf 26 oktober 2018 een nieuwe expositie wordt geopend welke verband houdt met het 125 jarig bestaan van IJsclub Hard Gaat-ie. Na deze datum kunt in ons museum aan de Lierweg 53 in De Lier weer terecht op zowel de woensdag- en als op de zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, of natuurlijk buiten deze tijden (met groepen) op afspraak met Coby Verbeek (06-53353341)

Lara van Ruyven gehuldigd

Lara van Ruyven is op 4 maart 2018 op de ijsbaan van de beroemde Lierse Schaatsclub “Hard Gaat-ie” gehuldigd voor haar bronzen medaille en het wereldrecord op de relay met haar team op de Olympische Winterspelen van dit jaar  in Peong Chang. Lara maakte deel uit van het team dat aanvankelijk teleurstellend werd uitgeschakeld maar uiteindelijk wel de B finale won in een nieuw wereldrecord, waarna de A finale eindigde in een wanorde waardoor ons NL team alsnog het brons mocht ophalen. Het was een gemeentelijke huldiging en, zoals eerder vermeld, op locatie van de zo succesvolle Lierse IJsclub die, hoewel wat laat in het seizoen, toch weer als eerste in Nederland een mooie baan had liggen waarop de jeugd naar harte lust kon schaatsen. Deze jonge schaatsers en schaatssters vormden een erehaag voor Westlands Trots voordat zij het podium opklom. Ook ons Westlands Schaatsmuseum mocht deel uitmaken van deze huldiging. Lara mocht tijdens de huldiging onze Olympische medaillespiegel bijwerken. Dit is een bord waarop van alle Olympische Winterspelen, de door Nederlandse sporters behaalde medailles worden bijgehouden. Onze voorzitter overhandigde haar een wel heel bijzondere bos bloemen welke niet eens water nodig hebben. Aan het einde van de huldiging werd Lara op een slee gezet, voortgetrokken door de veegmachine die werd bestuurd door de breedlachende Emiel Bruckner.


Lara heeft ons na de huldiging een shirt geschonken welke zij in Peong Chang heeft gedragen. Dit TeamNL shirt hangt nu te pronken in ons museum.

Het filmpje van de huldiging van Lara op de Piet Keyzerbaan in de Lier staat op YouTube en is te bekijken door op dit shirt te klikken.

 

 

Rondleidingen Museum Lierweg

Buiten de reguliere openingstijden (woensdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur) van ons museum aan de Lierweg 53, hebben ook inmiddels diverse rondleidingen plaatsgevonden voor groepen. Onze vrijwilligers zijn trots om na zoveel jaren zonder eigen expositieruimte, nu toch weer mensen te kunnen rondleiden tussen onze museumstukken. Bezoekers zijn aangenaam verrast bij het zien van deze expositie. Ook scholen zijn geïnteresseerd  om met een klas te komen, nu meestal in het kader van een project “Olympische Spelen”, hetgeen uitstekend aansluit bij onze huidige expositie. Wilt u ook met een groep komen, bel dan naar Coby Verbeek  (06-53353341)

 

Eerste expositie Lierweg

Op 17 november a.s. is op onze locatie Lierweg 53 in De Lier onze eerste tentoonstelling aldaar geopend door het grote Westlandse schaatstalent Jutta Leerdam. Naam en thema van deze tentoonstelling:

“Olympische ijshelden”

De Geschiedenis van de Olympische Winterspelen voor Nederland

 

De openingsplechtigheid werd bijgewoond door een aantal Olympische deelnemers uit het verleden, te weten: Ria Visser, Peter Nottet en Wim de Graaff.

Deze expositie is geopend tot eind mei 2018 op elke woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.

Wilt u buiten deze tijden met een groep het museum bezoeken, dan kunt u hiervoor reserveren bij Coby Verbeek (06-53353341)

 

 

Veel bezoekers bij expositie “IJspret in vroeger tijden”

De expositie “ijspret in vroeger tijden”  behoort inmiddels al weer tot het verleden. We kunnen constateren dat deze expositie zeer succesvol is geweest. Alleen al de eerste dag dat deze open was voor het publiek, was het erg druk in museum De Schilpen. Op Koningsdag was dat, en volgens de heer Bas Braad van De Schilpen waren er ca. 700 mensen binnen geweest. De samenstellers van de expositie hebben eer van hun werk, en kunnen met recht trots zijn op wat ze hebben neergezet: Een dijk van een tentoonstelling!

Lees meer over IJspret in vroeger tijden onder Exposities

 

Expositie Lierweg in voorbereiding

De al eerder aangekondigde expositie aan de Lierweg 53 in De Lier gaat er komen. Op dit moment wordt de expositieruimte ingericht. Onze vrijwilligers zijn druk bezig de museumstukken te selecteren welke op deze expositie getoond gaan worden.

Wim van der Voort overleden

Wim vd VoortOnze Westlandse schaatsheld, Wim van der Voort is op zondag 23 oktober 2016 op 93 jarige leeftijd overleden. Diverse media hebben hier verslag van gedaan. Verhalen over Wim van der Voort zijn te vinden op deze site alsmede via de volgende links:

http://www.wos.nl/oud-topschaatser-wim-van-der-voort-93-overleden/nieuws/item?834296

http://nos.nl/artikel/2139613-oud-schaatser-wim-van-der-voort-93-overleden.html

http://www.ad.nl/dossier-den-haag/olympisch-medaillewinnaar-wim-van-der-voort-overleden~a8d1d9f2/

Wim van der Voort heeft veel van zijn schaatsherinneringen gedeeld met Het Westlands Schaatsmuseum en in diverse exposities is aan hem en aan zijn prestaties aandacht besteed.

Wim, rust in vrede.