Activiteiten 2023

60 jaar “De Hel van het Noorden”

Op 18 januari organiseerde het Westlands Schaatsmuseum een bijeenkomst in het kader van de Elfstedentocht 1963. Op die datum was het precies 60 jaar geleden dat deze tocht verreden werd.
De belangstelling voor dit evenement was dermate groot, (48 mensen) dat we vanwege de veiligheid genoodzaakt werden de deuren te sluiten en hiermede een flink aantal bezoekers teleur te moeten stellen. Het museum was al voor aanvang van het eigenlijke programma tot de nok toe gevuld.

Op weg naar de zege

Daarom werd op 25 januari een tweede bijeenkomst georganiseerd, nu met een verplichte aanmelding vooraf. Deze bijeenkomst trok de belangstelling van nog eens 35 mensen.

Reinier Paping

Op beide middagen mocht het schaatsmuseum, naast belangstellenden in het algemeen, ook een aantal deelnemers verwelkomen die in de Elfstedentocht van 1963 van start waren gegaan.
Met originele kranten uit 1963 en foto’s en films werd deze Elfstedentocht, de zwaarste uit de geschiedenis, in herinnering gebracht. Winnaar van deze zwaarste tocht der tochten was de inmiddels legendarische Reinier Paping.

Joop Raaphorst

Spreker op beide middagen was Joop Raaphorst, die in 1963 als 20-jarige zich aan deze barre tocht had gewaagd, maar even voorbij Stavoren de strijd moest staken. Zijn met humor doorspekte verhaal over zijn voorbereidingen, de omstandigheden onderweg en de uiteindelijke teleurstelling van het niet kunnen voltooien van de tocht vonden een enthousiast gehoor.

Joop, nu 80 jaar oud, is naast een doorgewinterde schaatser, ook een fanatieke hardloper, die meer dan 100 marathons heeft gelopen. Bovendien is hij een goede verteller.

Bestuur en vrijwilligers van het schaatsmuseum zijn blij met de onverwachte, overweldigende belangstelling en de enthousiaste reacties van de bezoekers.

Reacties zijn gesloten.