Activiteiten 2021

Filmopnames WOS

In opdracht van de WOS heeft Frank Jan Kat opnames gemaakt in ons museum. Om alle gesloten musea in deze moeilijke Corona tijd nog wat publiciteit te geven heeft de WOS het programma “De schatten van de Streek” geprogrammeerd.

Henk Zwinkels en Cariny Fransen hebben voor de camera verteld over het ontstaan, en het reilen en zeilen van ons Westlands Schaatsmuseum en over het Westland als “Schaatsstreek”. Ook was er aandacht voor het (belang van) slijpen van schaatsen.

Piet Opstal kwam in beeld als schaatsenslijper en Peter Dukker figureerde als zijn klant.

Deze film staat op YouTube en kun je hier nog eens terugzien

Bezoek Henk van der Grift en Netty Veltman

Op 9 maart kwam er een mailtje binnen met de volgende tekst:

L.S.

Ik ben in het bezit van Henk van der Grift schaatsen.
Dat zijn Noren met witte schoen, speciaal voor dames.
Ze zijn van 1962. Heeft u interesse dan wil ik ze schenken.
Met vriendelijke groeten,
Netty Veltman.
Wanneer je een dergelijk mailtje krijgt, gaan oude tijden herleven. Henk van der Grift was een Nederlandse lange baan schaatser in de periode voor Ad en Keessie. Hij werd geboren in 1935 in Breukelen, in 1954 reed hij de Elfstedentocht, maar pas in 1960 debuteerde hij op de langebaan, en wel op de Olympische spelen in Squaw Valley (US) Tot bijna ieders verrassing werd hij in 1961 Wereldkampioen allround in Göteborg. Hiermee was hij de eerste Nederlandse Wereldkampioen sinds Coen de Koning in 1905. Zijn trainer: Klaas Schenk. De prestatie van Henk van der Grift wordt gezien als een geweldige stimulans voor de ontwikkeling van de schaatssport in Nederland. (Bron Wikipedia)
Mevrouw Netty Veltman (75) heeft Henk van der Grift (85) via een mail aan de KNSB weten op te sporen, want het leek haar leuk om haar witte noren in het bijzijn van Henk aan ons museum te schenken. Zij heeft hem toen benaderd en gevraagd of hij aanwezig wilde zijn bij de overdracht in ons museum.
Zo kwam het dat op 7 april Henk van der Grift en Netty Veldman, resp. uit Hedel en Almere, per auto naar De Lier kwamen gereden, waar zij in ons museum met koffie werden ontvangen door onze conservator Hans van der Donck en onze voorzitter Koos Verbeek.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.