Collecties

Jan Verbeek

Ons museum is in eerste instantie ontstaan uit de verzameling van oprichter Jan Verbeek. Jan verzamelde van alles, maar vooral zaken die met schaatsen te maken hadden.

Regelmatig wordt de collectie van het museum uitgebreid, vooral door schenkingen van andere verzamelaars, en een enkele keer ook door aankopen of ruilen van dubbele exemplaren.


Jan van Rest
heeft ons een oude slee geschonken. Deze slee dateert uit ca. 1910. Aan 3 zijden is de slee beschilderd met winterse taferelen. Aan een zijde betreft dit een zicht op Monster in vroeger jaren. Het toont de Havenstraat en de kerk in een winters landschap. De slee is gerenoveerd door Peter Dukker.

Lara van Ruyven

verraste ons met een shirt welke zij heeft gedragen tijdens de Olympische winterspelen 2018 in PeongChang


Schenking Museum Kennemerland aan het Westlands Schaatsmuseum.

Geschonken door Kennemerlands Streekmuseum

Het Museum Kennemerland heeft besloten een deel van haar collectie schaatsen en andere winterse objecten af te stoten. Wij zijn dan ook verheugd dat het bestuur van dit museum er voor heeft gekozen om dit overtollige deel van hun collectie aan het Westlands Schaatsmuseum te schenken.

Het gaat om een flinke hoeveelheid prachtige schaatsen uit binnen- en buitenland, enige posters van schaatsfabrikanten, prenten en sleetjes. Hiermee is onze eigen collectie weer uitgebreid met een aantal fraaie items. Op de foto een paar fraaie schaatsen uit de schenking.


Geschonken door Hans Veldkamp

De foto hiernaast is van de vader en moeder van Bart Veldkamp. De jas die Hans hier draagt was van Bart . Hij heeft hem gedragen tijdens de Winterspelen in Albertville (1992)

Hans kwam samen met zijn vrouw naar ons museum om hem aan ons te schenken.

 

 


Collectie van Ton Rongen

Collecties Ton Rongen

Ton Rongen

Begin 2006 heeft het museum de beschikking gekregen over een grote hoeveelheid documentatie-materiaal van Ton Rongen uit Castricum, die zich ‘privé verzamelaar schaatssport-geschiedenis’ noemt. Dit bestaat uit zeer veel kranten, unieke foto’s en posters. Deze verzameling heeft helaas bij de brand veel waterschade opgelopen, maar voor een groot deel kon deze worden hersteld.

Collectie van mevrouw Wijnhorst

Mevrouw Wijnhorst uit Maasdijk heeft als hobby om alles wat op schaatsgebied in de krant wordt gepubliceerd uit te knippen, in te plakken en op te slaan. Zij doet dit sinds 1963. Mevrouw heeft twee dozen vol met plakboeken aan ons museum geschonken.


Collectie van de heer Lustig

Feo Lustig, zoon van een fanatiek schaatsverzamelaar wist ons museum te vinden via de website
en bood ons de fraaie verzameling van zijn vader aan. Deze bestaat uit verschillende items, zoals
folders, posters, kaartjes, nota’s, reclameborden(zie hieronder), delfts blauw aardewerk, houten
schaatsen en allerlei aanverwante zaken zoals hieronder inpakpapier.

wpf5f440f7_05 wp445c2d77_05 wp385dbb7a_05

 

 

 


Collectie van Gerard Scholtes
wp43f1db17

Van tijd tot tijd krijgen we er weer nieuwe, vaak erg interessante tentoonstellingsobjecten bij. Zo kwam op woensdag 25 juni een zekere Gerard Scholtes uit Den Haag langs met een kartonnen doos, waarin zich volgens hem het familiebezit aan schaatsen bevond. Hij vond het zonde om dit in de kliko te gooien en vroeg of wij er nog wat aan hadden. En wat denk je? Er zaten een aantal mooie exemplaren van koninginnenschaatsen in – mooier dan we zelf hadden – en bovendien een prachtig beschilderde houten onderbinder met een afbeelding van de Alblasserdamse molens. U ziet hierbij een plaatje daarvan.

IJsslee familie van der Meijswpd73e55bc_05

In oktober 2009 ontvingen we van de familie van der Meijs uit Berkel en Rodenrijs een heel interessante bestuurbare slee. De glij-ijzers zijn twee dunne strippen staal en door aan het stuur te draaien buigen deze krom in de gewenste richting en als alles naar wens verloopt, gaat de slee dan ook die kant uit. Evenals de gevers hebben wij geen idee uit welke tijd deze slee stamt. Zij hadden hem gekregen uit een nalatenschap en hebben besloten om deze aan ons museum te schenken. Wij zijn hen daar uiteraard zeer dankbaar voor.

 

Postzegelverzameling van Henk Praktiek

wp5f97ad94_05

 

 

Klik hier om de gehele verzameling schaatspostzegels te zien

 

 


Geta schaatsen uit Japan

 

De Japanse wetenschapper Inazo Nitobe nam inwp21f518e1_05
1891 van zijn reizen naar Europa een Noorse
schaats met schoen mee terug. In Japan haalde
hij de schoen van het ijzer en bevestigde de
schaats op een traditionele Japanse geta. Dat is
een klomp of liever een houten sandaal. Een hype
was geboren. De Japanners schaatsen met blote
voeten of met traditionele sokken aan (een soort
want aan je voet). Het aardige van de schaats is
dat het 2 culturen met elkaar verbindt.
Het Westlands Schaatsmuseum is in het bezit
van een paar unieke “Geta”schaatsen (zie foto)

wpf45e788d_05Historische vereniging Voorburg

 

Op de Historische Vereniging Voorburg wilde men in 2015 de schaatsverzameling uitdunnen en het Schaatsmuseum heeft voor een zacht prijsje deze zweedse schaatsen kunnen overnemen.
Het zijn lange afstandsschaatsen van het merk River-Skate uit de 2de helft van de 20ste eeuw (voorloper klûnschaats)

 collecties anonieme schenkingenAnonieme schenkingen

Een ouder persoon  bracht een kartonnen hoesje (zie foto links) waarin een terreinkaart zat. Deze kaarten werden gebruikt om lange afstanden te schaatsen, b.v. de tocht naar Gouda, of naar Leiden en zelfs naar Amsterdam. Dat hoesje was om de kaart te beschermen.

Leuke hebbe-dingetjes voor het Schaatsmuseum
Het is wel eens leuk om af en toe iets nieuws uit de verzameling te laten zien, zoals de schaatsen met ijzers die geperforeerd zijn om het gewicht om laag te brengen, of de klompschaats. Ook de schaatsen met lange ijzers die hierbij zijn afgebeeld. Deze waren bedoeld voor het spectaculaire vliegerschaatsen zoals op bijgaande afbeelding wordt getoond.

 

 

 

 

 

 


Verzameling Koos WarmerdamIMG_2240

In juli 2015 ontving ons museum een grote verzameling schaats- en marathon magazines, alsmede een serie plakboeken. Koos Warmerdam heeft dit alles  bijeen gespaard vanaf 1966, en heeft er nu dus afstand van gedaan ten gunste van het Westlands Schaatsmuseum.


Gekocht via Marktplaats 2016

collecties- haardschepjeNieuwste aanwinst voor onze collectie.collecties - haardschepje
Het betreft een verzilverd haardschepje uit de 2e helft van de 19e eeuw. De afbeelding laat een ijsgezicht zien met een schaatsend paartje aan de stok. Op de voorgrond een kind dat schaatsen onderbind en schuin achter het paar een persoon op een prikslee. Op de achtergrond een dorpsgezicht met een vlag op de kerktoren. Dergelijke haardschepjes zijn zeldzaam en werden niet echt  gebruikt om kooltjes in de haard te doen. Het waren pronkstukjes voor op tafel of in een vitrinekast. Het schepje is gemerkt.

 

 


Dhr. Korstiaan Kegel

Dhr. Korstiaan Kegel

Noord-Hollandse schaatsen van dhr. Kegel

Noord-Hollandse schaatsen van dhr. Kegel

Via mevrouw Karin Grootscholten uit Naaldwijk heeft ons museum 2 paar schaatsen gekregen. Het betreft een paar mooie Noord-Hollandse schaatsen uit het 4e kwart van de 19e eeuw. Ze zijn afkomstig van John M. Kegel uit Rotterdam. Zijn vader, Korstiaan Kegel (zie foto), geboren op 22 januari 1899 te Rotterdam heeft op veel op deze schaatsen gereden. Dat deed hij o.a. op de “Vaart” bij Berkel en Rodenrijs.

 

draaiers van mevr. Nelly Grootscholten

draaiers van mevr. Nelly Grootscholten

Het tweede paar is afkomstig van de moeder (Nelly Grootscholten-Zwinkels) van Karin. Het zijn zgn. “draaiers”. Ze werden in 1935 gekocht. Er is o.a. veel geschaatst via de Gantel naar Poeldijk waar een mooie schaatsbaan werd gemaakt. En als het hard vroor dat ook het ijs onder alle bruggen sterk genoeg was, dan werd de schaatstocht naar Vlaardingen gestart. Daar kochten we Vlaardinger Moppen. Het bewijs dat we echt in Vlaardingen waren geweest.

 


Wij vragen op deze plaats aan iedereen, om alsjeblieft oude schaatsen niet weg te gooien. Je weet maar nooit of wij juist nog op zoek zijn naar uw exemplaar ! Ook zijn we erg geïnteresseerd in schaatshistorisch fotomateriaal.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.